|
|
|
|
#1 |
|
Eski Mısır’ın 1800’lerde yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan ihtişamı, 15 Kasım 1902’deki açılışında Mısır Müzesi’ni ışığa boğmuştu
Efsanevi arkeologlar o günden beri bu zenginliklerin kat kat fazlasını açığa çıkardılar – harika heykeller, gizemli mumyalar, Tutankamun’un altınları![]() ![]() Bunların çoğunun son durağı müze galerileri olmuş olsa da, pek çoğu incelenemeden veya sergilenmeden karanlık depolarda yitip gitti Geçtiğimiz yaz Mısır Müzesi’nin tamamında, ayrıca ülke çapındaki tüm depolarda eşi benzeri görülmemiş bir sergi için malzeme bulmak amacıyla bir araştırma başlatmıştım; sergi de geçen ay açıldı![]() Sonuç; çağdaş bilginlerin hiç görmediği eserleri de içeren, dünyanın en muhteşem medeniyetlerinden birine müthiş bir onurlandırma Yaz sıcağının en kavurucu zamanında, müzenin yüzüncü yıl kutlamasına birkaç ay kala sergi ekibim alelacele yola çıktı Mısır’ı boydan boya (harita altta) iki haftada kat edip, en eski krallardan Grek-Roma dönemine, 3 000 yılı kapsayan gizli kalmış şaheserler seçip getirdiler Bu arada işçiler müzenin bodrumunda bir köşeyi sergi alanına çevirebilmek için hızla çalışıyorlardı Bir zamanlar nadiren girilen, tozlu, havasız, kasalar yığılı bir labirent, Mısır’ın görkemli geçmişine yapılan serüvenin yaşandığı yere dönüştü![]() Tüm yapılanları yönlendirirken, 1902’de eserler müzeye getirilirken yaşanan kargaşada bir heykelin geçici olarak kaybolduğunu anımsamadan edemedim Bu tür hatalar günümüzde sıkı güvenlikle önleniyor Her kazı deposuna girmeden önce sergi ekibim bir önceki yetkilinin ismiyle damgalanmış kurşun mühürleri kesmek zorundaydı Seçilen eserler kasalarla veya köpüğe sarılmış halde otobanlardan hızla geçip Kahire trafiğiyle boğuşan, silahla korunan kamyon konvoylarıyla müzenin korunan arka kapısına getirildi Ardından küratörler bodrumda her şeyi kutularından çıkarıp, her parçayı oynayacağı başrol için hazırladı![]() Bu tarihi eserleri yaratanlar çoktan yitip gitmiş; mezarları kumla kaplanmış, adları belirsiz Ama müzemiz bu yeni bin yılda onların mirasını yaşatacak
|
|
|
|
#2 |
|
Güzel bilgiler
|
|
|
|
#3 |
|
teşekkürler bizimle paylaştığın için
|
|
|
|
#4 |
|
saol,,
|
|
![]() |
| Bookmarks |
| Etiket |
| hazine, hazineleri, misir, mısırın, unutulmuş |
| Konu Seçenekleri | |
| Modları Göster | |
|
|
Okuduğunuz Konuya Benzer Konular
|
||||
| Konu | Konuyu Açan | Forum | Cevaplar | Son Mesaj |
| Unutulmuş Aşklara:( | delikız-06 | Aşk Mektupları | 1 | 13-06-08 12:11 |
| UnutuLmuş muydum? | Beyaban | Alıntı Çalışmalar | 4 | 07-05-08 17:23 |
| Unutulmuş Bir Mektuptur Aşk | tuna_bey | Aşk Şiirleri | 2 | 11-10-07 21:28 |
| Amisos Hazineleri | yenerozamac | Tarihi Eserler ve Yerler | 2 | 04-01-07 12:53 |
| Unutulmuş Bir Yaz İçin | Cn. ÖzGüR | Aşk Şiirleri | 1 | 31-07-06 12:17 |